Täysin epätieteellinen tutkimus hevosista

Aika: 7 vuorokautta

Menetelmä: pihalla haahuilu ja ikkunasta vakoilu

Kohde: pieni heppaperhe – kylmäverinen madame, lämminverinen papparainen ja pikkuneiti

Tutkimuskysymys: ”Mutta mitähän hepat tekee?”

Löydökset

Rutiinit ovat tärkeitä, mutta niiden rikkominen virkistää. Omat rutiinit (ja tarha ja karsina ja elämänrytmi) ovat tärkeitä, mutta kyllä pieni vaihtelu piristää. Uuden tarhan jännissä hajuissa on paljon tutkittavaa ja tilapäinen muutto mäen toiselle puolen voi olla seikkailu.

Hevonen liikkuu luonnostaan. Ainakin vähän. Suuri tarha vaihtelevine korkeuksineen tarjoaa monta otollista paikkaa syödä, levätä tai muuten vain hengailla sään ja vuorokauden vaihtelun mukaan. Ja siinä välillä voi ottaa pienet verryttelyravit kaverin kanssa. Liikkumisen ajankohtaan vaikuttaa suuresti lämpötila ja sää ylipäätään. Kuumana päivänä torkutellaan paikoillaan, kun syöminen ja jaloittelu ajoittuvat yön viileisiin tunteihin.

Varjoa, pliis. Lähes poikkeuksetta hepat hakeutuvat aurinkoisella säällä varjoon. Suotuisaan seisoskelukohtaan vaikuttaa myös ötököiden määrä. Puiden tai katoksen suojissa paarmoja ja muita kiusaajia pörrää vähemmän.

Shhh, hepat nukkuu nyt. Jos sää ei vaikuta nukkumisrytmiin, unta kertyy monissa pienissä jaksoissa pitkin päivää. Valtaosa nukkumisesta tapahtuu seisaallaan, mutta köllähtämisiäkin esiintyy.

Kolea kesä, paras kesä. Kaunein kesäpäivä saattaa olla hepoille se kurjin. Vaikka tuulisikin reipppasti, auringon porottaessa siniseltä taivaalta käyvät ötökät päälle erityisen hanakasti. Eikä yksi myrkytys riitä – tarvitaan kaksi tehokasta suojauskertaa, jotta öttiäiset pysyvät aisoissa. Ainakin, jos kiusaajat ovat jättiampiaisia.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Pienen perheen kanssa on voinut perehtyä mallioppimisen jaloon taitoon. Täti syö ruohoa, pieni syö ruohoa. Täti syö koivunoksia, pieni syö koivunoksia. Täti juo, pieni juo. Täti piehtaroi, pieni piehtaroi. Täti nukkuu, pieni nukkuu. Täti kakkaa, pieni kakkaa. Näin ison hevosen elämää opiskellaan.

Oma koti kullan kallis. Niin jännää kuin reissussa onkin, omaan kotiin on ihana palata. Voi sitä riemun määrää, kun pääsee taas omaan karsinaan, omaan tarhaan ja omaan mutalammikkoon…

Eli ei hepat paljon mitään ”tee”. Jos nyt mitään voimisteluliikkeitä tai sukankutomista niiltä odotinkaan. Papparaisen alkujännityksen hälvettyä muotoutui hyvin samanlaisena toistuva päivärytmi. Aurinkoisena päivänä nukuttiin ja illalla aktivoiduttiin, kun taas pilvisenä päivänä kuljeskeltiin enemmän ruokailun lomassa ja katseltiin maisemiakin. Kaikkein kuumimman päivän hepat torkkuivat hedelmäpuiden alla kahden tehokkaan karkotteidenlevityskerran turvin. Illan tullen helpotus oli silminnähtävää, kun ne reippain askelin suuntasivat alaniitylle aterioimaan. Isoin yllätys oli torkkumisen määrä. Erityisesti madame osoittautui varsinaiseksi nukkumaijaksi (kaljasieppouden lisäksi). Vähän väliä se möllötteli mielikohdassaan aidan vieressä. Papparainen ja pikkuneiti haukkailivat yhdessä heinää ja päästelivät pieniä ravipyrähdyksiä, kunnes asettuivat omiin asemiinsa pikkuneiti madamen pepun tuntumaan ja papparainen laitsan toiselle laidalle. Aika mukavan oloista on hevon elämä.

cropped-wdsc_0887.jpg

Lepohetki.

wIMG_4860

Viksu papparainen yhdistää lepäilyn ja ruokailun. Näytti siltä, että hän oli merkinnyt lempikohtansa kakkaamalla kehän sen ympärille.

wIMG_4732

Pientä päiväharakointia.

Lisää kuvia ks. Kesätunnelmissa ja tarinaa ks. Kolea kesä, paras kesä.

2 thoughts on “Täysin epätieteellinen tutkimus hevosista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s