Rakkauesta lajiin

Viime viikonloppuna Turussa oli isot kinkerit kun juastiin Kuninkuusravit. Mää vaklasin tuloksia minun kännykästä. Siuntion komea kolli Köppinen tuli hianosti kakkoseksi kun Vitter voitti ravikuninkuuen. Tyttöjen sarjan voitti Saaga S. Mää kattelin sitä vähän sillä silmällä, kun on aika nätti likka… Mutta montéssa mentiin vallan kamalaa kyytiä kun tuli ihan maailmanennätysaika! Uljas ruuna (tiätysti) Baletin Salama veti sadan metrin kaulan muihin ja himmaili maaliin ennätysajassa 22,6. Sano, että olis mennyt viäläkin lujempaa, jos joku ois pysyny matkassa kirittämässä. Kyllä on ollu hiano juoksu. Onnee vaan kaikille voittajille ja mukanaolijoilleki.

Minun kasvattaja on juarunnu äiteelle, että kun olin nuar poika mää menin ihan villiksi kun minun perään laitettiin kärryt. Sora vaan pöllys kun pöhötin pitkin hiakkatietä ja vedin kärryt kumoonkin pari kertaa. No siitä mää pikkuhiljaa opin ja alettiin pysyä pystyssä. Minulla kisasi yleensä sama tuttu kuski, mutta välillä kärryihin hyppäsi joku vieras. Ne oli kuulemma aina ihan kummissaan, että miten näin pikkunen ruuna vetää niin lujaa kun meinaa ranteet mennä vallan poikki.

Ny mää en enää juokse kärryjen kanssa. Mää oon yhäki miälessäni Vermossa ja tuppaan menemään liian kovaa. Me ajeltiin ennen vähän täällä minun kotiteillä. Iskä sai aina pidellä mua lujasti, mutta sitten jos ei näkynyt autoja, mää sain juasta yhen suaran sitä vauhtia kun itte halusin. Mun enkka siinä on 57 km/h. Harmittaa kun jäi alle kuuenkympin.

Äiteelle mää on antanu monté-kyytiä mettässä hähä. No kun peuroja tuli ja mua jännitti kamalasti, niin aattelin että pelastan meijät ja juoksen täysillä kotiin. Äitee ei ollu kuitenkaan samaa miältä… mut tehtiin me ehkä kävelyn maailmanennätys. Oon ripsakka poika laittaa kaviota toisen etee.

Kun se istu minun selässä, me ei käytetty koskaan kuolaimia, ettei minulle tule kärrymuistot liikaa mieleen. Lähinnä me opeteltiin vaan kävelee ympyröitä, kun mää kuulemma liikun kun kännissä. Hoipertelen ja huojun, että ihan kun humalaisella ratsastais. Mut enhän mää kaljaakaan jua, toisin kun hirmusisko.

No sitten me tultiin siihen tulokseen, että antaa olla. Minun selkä on aina välillä kipiä ja oikein voinu tietää että milloin mää oon kipiä ja milloin mua vaan jurppii. Mää saan välillä sähköhoitoa ja hiarontaa ja siitä mää tykkään kamalasti. Yks fyssaritäti sano kerran, että mua ei todellakaan vaivaa vanhoille ravureille tyypillinen jäykkyys – mitä sitten ikinä tarkottaakaan. Mun ongelma on etten mää hallitte kehoani. Mää kun venyttelen, niin oon kun letku-ukko. Jalat taipuu minne sattuu.

Tää notkeus on vissiin pelastanu mut, kun mää joskus aina kaatuan. Innostun välillä kovasti ja mun jalat menee sekasin, kun unohan missä järjestyksessä ne kuuluu laittaa maahan. Tänäänkin hyppäsin ainaki metrin korkusen rodeopompun. Kaveri hyppäs kentällä esteitä ja mää näytin, että kyllä täältäki lähtee… Kerran kun juaksin kovaa mää kompastuin ja tein kokonaisen kuperkeikan. Tallitäti näki sen ja luuli että nyt toi kualee. Mut en mää mitään kuallu. Nousin ylös, ravistin pölyt ja jatkoin matkaa. Äitee löysi minun ohimosta vaan piänen raamun. Se sanoo mulle aina että älä kaatua. Joku päivä se varmaan laittaa mulle apupyörät.

Yks piän ravurin ikä sitte, tammikuussa 2001, oli jännä päivä minun elämässä. Silloin mää juoksin Ruattin Solvallassa asti (hei, kuvitelkaa mua nyt matkustamassa ulkomaille…) ja minua ohjasti ihan itte Jorma Kontio. Siällä oli niin kovia menijöitä ettei me mitään voitettu, tultiin vasta kuuenneksi ja tianattiin 344 euroo. Mää mitään isoja rahoja tianannu mun kilpauralla muutenkaan. Niillä radoilla käytiin enemmän rakkauesta lajiin.

T. Väinö

FB_IMG_1470322160618

Kilpajuoksun jälkeen mää oon reenannu kehonrakennusta.

Ps. Ai niin, mää on Facebookissaki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s