Väinö & Hertta

Olisinkohan koskaan arvannut, miten paljon elämä voi muuttua hevosten myötä. Ja hullutus alkoi vain kaksi vuotta sitten (kirjoitan tätä kesäkuussa 2015), silloin kun perheeseemme saapui yllättäen hassu pieni hevonen. Väinö.

Siis oliko ennen Väinöä jotakin muuta elämää? En edes muista. Vielä lisää uusia ulottuvuuksia saimme puoli vuotta myöhemmin Hertan myötä.

Harrastus on siippani ja minun yhteinen, ja olen monesti ihmetellyt, mistä ihmeestä me ennen puhuimme keskenämme… no ainakin kissoista. Mutta hevos(t)en kanssa elämää katsoo eri tavalla. Ja se ei välttämättä ole huono juttu ollenkaan.

Tässä me ollaan, ihan uusina. Väinö vähän ihmettelee kuka tuo on ja miksi mä olen täällä sen kanssa.

Keväällä 2013 olimme siippani kanssa maastoratsastuksella, kun porukan vetäjä huokaisi, että voi sentään, nyt se Väinö varmaan lopetetaan. Ai mikä Väinö?? No ei mennyt pitkään, kun paperit hevosesta oli tehty. Vastoin kaikkia suosituksia hevosen hankinnasta.

Väinö täytti nyt juuri 19 vuotta. Se on lämminverinen ravuri ja juossut yli sadassa kilpailussa, jopa Ruotsin Solvallassa, sen suurempia rahoja koskaan tienaamatta. Sillä on ollut onnea, että se on saanut elää näin korkeaan ikään asti.

Kisavuosinaan Väinön elämä oli aika suppeaa. Sitä jouduttiin pitämään eristyksissä muista hevosista tappelemisen vuoksi. Elämänsä ensimmäiset 15 vuotta se viettikin aika lailla yksin. Väinö on myös toivoton pelkuri – se jännittää lähes kaikkea mahdollista.

Väinöllä voi ratsastaa, mutta ei se mikään ratsu ole. Omat vaatimattomat taidot ja hevosen pieni koko eivät myöskään ole asialle suotuisia. Väinön selkä kipeytyy helposti, joten ratsastaminen ei taida olla sen juttu senkään vuoksi. Kärryt perässä Väinö on Vermossa. Ennätys tallin hiekkatiesuoralla on 57 km/h. Mutta eiköhän kärryttelyt ala olla siltä ohi, jumpataan rauhallisemmin tavoin niin ei poika rasitu liikaa.

Väinön puutteilla tai haasteellisilla piirteillä ei ole meille mitään merkitystä. Väinö on Väinö, ja arvokas juuri sellaisenaan. Se on myös utelias, fiksu ja kiltti, omalla hassulla tavallaan. Se pitää paljon nuorista hevosista ja leikkii niiden kanssa, kuin olisi varsa itsekin. Tarhan portilla se sanoo ”Höhöhö” ja nuolee kädet tervehdykseksi.

Me haluamme antaa sille eläkevuodet ja se opettaa meille hevosen pitämistä. Parempaa opettajaa tuskin voisi ollakaan.

* * *

Alkuvuodesta 2014 mullistui meidän ja Väinön maailma lisää, kun Hertta saapui perheeseen.

Olimme alkaneet miettiä oman ratsun hankintaa edellisenä syksynä. Mielessä oli iso suomenhevonen, mutta ihan sattumalta törmäsimme netissä Hertan kuvaan. Menimme katsomaan sitä – eikä me mitään muuta enää nähtykään.

20140522_184822

Hertta, alkuperäiseltä nimeltään Queenie, on Englannissa syntynyt shire, nyt 13-vuotias. Yorkshirestä tie on vienyt Ruotsin kautta Suomeen. Ruotsissa Hertalla on tytär Lina, jolla on jo omaa jälkikasvua.

Hertta on Tamma isolla T-kirjaimella. Älykäs, kaunis, herkkä, oikukas, tunteellinen… Kylmäverirodun luonne näkyy kuitenkin siinä, että Väinöön verrattuna Hertta on kuin järkähtämätön vuori. Toki silläkin on erilaisia päiviä, ja se on myös vaativa ratsu. Minulle on loppuelämän projekti opetella ratsastamaan sitä. Hertta sopisi ajohevoseksikin, jos joskus saamme hankittua sille riittävän isot valjaat ja leveät kärryt.

Hertta on myös Johtaja. Toisilta hevosilta se ei salli minkäänlaista valtansa kyseenalaistamista. Tämä on tuottanut haasteita tarhakaverin valintaan, ja lopulta päätimme kokeilla Väinöä. Väinölläkin on täpsäkkä luonne, mutta välittömästi se oivalsi, kuka kaapin paikan näyttää. Fyysisillä mitoillakin lienee asiassa merkitystä.

Hertta asettaa olemisen rajat ja Väinö vaikuttaa ihan tyytyväiseltä tohvelisankarin rooliinsa. Se on selvästi hyötynyt uudesta ystävästä: vaikka niiden välit eivät valtavan lämpimät olekaan, Hertta-siskosta on tullut sille kirjaimellisesti suuri tuki ja turva.

 

Useampia hevosia ei tule. Ainakaan ilman lottovoittoa.

* * *

Lisää valokuvia Väinöstä ja Hertasta löytyy galleriasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s